En galen vecka - Val D'Isere 2015

Glädjestunder / Permalink / 0
Söndagen den 15/2 2015 anlände jag till skåneland igen efter att spenderat en helt fantastisk vecka i Frankrike, Val D'Isere, med min otroliga vän Erika. Denna skidresa var den första skidresan jag åkt på utan mina föräldrar och jag kan lova att det var den roligaste jag varit på än så länge - jag är medveten om att jag kommer åka på fler liknande resor i framtiden, men just nu är den för mig oslagbar. I söndags kom jag hem från en resa som jag sent kommer att glömma...
 
... Vi hade solsken varje dag hela veckan ut, dessutom var backarna exemplariska och afterskin helt otrolig. Val D'Isere är en skidort för dem som gillar att åka mycket, men som inte är rädd för lite is i backen när det blir brant eftersom att fransmännen inte alltid pistar över allt då de anser att pistarna blir bättre opistade när det inte snöat. Dock är skillnaden i svårighetsgrad mycket liten mellan de blåa och röda backarna vilket gör backarna överlag väldigt "snälla" att åka i. De flesta av de blåa backarna blev aldrig uppkörda så det vara bara att åka på! Skidsystemet var gigantiskt stort och det fanns aldrig brist på backar att åka eller platser att se. Totalt fanns det två glaciärer och ca tre skidområden till som tillhörde Val d'Iseres (Escape Killy's) liftsystem och skidsystem. Längst nere i dalen gick där bussar som tog en lätt och smidigt överallt i fall att man åkte längst ner och sedan inte ville åka via skidsystemet tillbaka. Men självklart fanns det inte bara positiva saker utan även små saker som kunde varit lite bättre. Bland annat så fick man åka mycket lift för att ta sig från en topp till en annan. Det tog därför lång tid att komma över om man ville byta location och förflytta sig vidare till andra områden. Dock pratade vi med många av dem som vi rester och åkte med och många av dem hade besökt samtliga skidorter i Frankrike och alla kunde komma överens om att just Val D'Isere var den bästa skidorten. Anledningen till detta var på grund av att byn var så gammal och gemytlig och på samma gång kunde erbjuda en hel del gott uteliv samt fina restauranger med franska specialiteter som man borde testa. Något som vi provade var "ost fondue" (ursprungligen Schweiziskt men mycket populärt i Frankrike). Ost fondue är något av det godaste jag ätit och funderar på att testa det hemma någon dag!
 
Utöver maten och skidåkningen samt afterskin, så valde jag och Erika att åka med ett resebolga kallat UCPA, som arrangerar resor i både Frankrike för just skid- och snowboardåkare, men också sommarresor i Västindien. Med hjälp av UCPA behövde vi inte på egen hand boka boende eller transfer utan det fixade dem. Dessutom är det mycket billigare att åka med dem än att lösa allt själv, då de stod för (utgår ifrån vår skidresa): transfer med buss, boende, mat tre gånger om dagen, liftkort, skidutrustning och även skidguide om man som så önskar. Vi betalade runt 8,000kr för 9 dagars semester vilket inte är alls dyrt för en skidresa. Om vi nu bokat allt på egen hand hade varit upp och nuddat 20,000kr. Dessutom åker man här med andra svenskar och på centrat där vi bodde delade man rum med andra, vilket gjorde att man lärde känna fler unika och trevliga människor.  Men självklart är inte bara svenskar välkomna, utan även människor ifrån hela världen. Skidgrupperna som man hamnar i, om man väljer att åka med guide, är blandade vilket gör att man träffar människor från olika länder. Att alla är så olika gör bara resan ännu mer speciell och fantastik. 
 
Under veckan som gått har jag träffat bitter, fransmän, norskar, danskar, italienare... yes you name it. Alla som vill är välkomna att joina. Men främst av allt har jag lärt känna många nya svensk personer från både Göteborg- och Stockholmstrakten som varit helt underbara, tack för att ni finns! 
 
 
Jag kommer att lägga ut fler bilder snart! 
 
Till top